– kilogram svježih srdela
– 1 srednja glavica češnjaka
– 1,5 dcl maslinova ulja
– 4 žlice kvasine (vinskog octa)
– 1 grančica ružmarina
– 3 žlice narezanog petrusimula
– sol i papar

Srdele se očiste i izvadi im se utroba no ostave glave te ih se  dobro obriše krpom. Posole se i popapre, poškrope uljem  pa ih  se peče ili na vrelim gradelama ili «na suho» (bez ulja) u pečnici ugrijanoj na 250 stupnjeva. Kada su gotove slože se u nemetalnu zdjelu tako da glava jedne bude uz rep druge. U tavi se na maslinovu ulju na laganoj vatri zažuti narezani češnjak, doda petrusimul, dvadesetak lističa ružmarina i kvasina. Kada sve zajedno uzavre, poliju se srdele a zdjela poklopi. Srdele na «savuru» su najbolje sutradan a mogu trajati nekoliko dana.
Ovo je osnovni recept no postoje brojne varijacije. Primjerice, može se uz češnjak koristiti i kapula rezana na rebarca a kvasini dodati i bijelo suho vino ili čak koja žlica prošeka. Jedino nepromijenjeno pravilo je da «marinada» prekrije ribu te da odstoji u hladnjaku barem do sutradan.