– 12 svježih srdela
– 1 tikvica
– 2 žlice maslinovog ulja
– 2 žlice biljnog ulja (sojina ili suncokretova)
– 1 žlica kvasine ili limunovog soka
– 3 režnja češnjaka
– 1 žlica nasjeckanog svježeg mravinca (može poslužiti i svježi bosiljak)
– sol

Srdele se očisti – izvadi im se utroba – i opere a potom skine glave, izvadi srednju kost i drače te razreže na polutke. Polovinu srdela se stavi u posudu koja nije od metala (staklo, plastika, keramika, porculan…) te prelije polovinom prethodno pomiješanom smjesom maslinovog i biljnog  ulja, nasjeckanog češnjaka, kvasine i mravinca. Potom se doda druga polovina srdela i prelije preostalom smjesom. Poklopi se zdjelu i pusti da se marinira u hladnjaku barem pola sata. Za to vrijeme tikvica se opere i po dužini nareže na – što je moguče tanje – ploške. Dobivene ploške se prereže na pola kako bi se dobilo otprilike dvadesetak «lističa» iste dužine kao i srdele. Posloži ih se na pliticu,   malko posoli, poklopi te pusti petnaestak minuta kako bi izgubili vodu (za nestrpljive, moguče je tanke fetice staviti na jednu minutu u mikrovalnu na najjače da izgube višak vode). Fetice tikvice se potom operu pod vodom i posuše krpom ili papirnatim ubrusom a potom se zajedno sa filetom srdele smotaju u «rolu» te učvrste čačkalicom. Tako dobivene smotuljke peče se na gradelama ili na električnom grilu  te služe tople.
Postupak mariniranja je isti i kada se samo srdele peku na gradelama. Najbolje ih je tada peči na vručim gradelama uz samo jedno okretanje i mazanje lovorovom grančicom umočenom u maslinovo ulje.